Ποικιλίες Καφέ

Manolitsis Nikolaos Written by 

(5 votes)
Ποικιλίες καφέ Ποικιλίες καφέ

Τοδέντρο του καφέ, που αλλιώς ονομάζεται "καφέα", είναι αειθαλές. Ζει 20 έως 40 χρόνια και ευδοκιμεί σε ήπιες σταθερές θερμοκρασίες, με βροχές και ηλιοφάνεια (γύρω από τον Ισημερινό). Είναι περίεργο ότι τον καλύτερο καρπό του τον παράγει όταν καλλιεργείται σε μέρη που δεν αποτελούν το φυσικό του περιβάλλον, όπως το ηφαιστειογενές έδαφος. Μπορεί να φτάσει μέχρι 8 μέτρα ύψος, συνήθως όμως κλαδεύεται στο 1,20 - 1,50 μέτρα. Για να καρποφορήσει παίρνει 4-5 χρόνια. Ο καρπός για να ωριμάσει χρειάζεται 9-11 μήνες, σε διάφορες εποχές του χρόνου. Ο ΚΟΚΚΟΣ του καφέ είναι το κουκούτσι ενός καρπού που μοιάζει με κεράσι.


Υπάρχουν τουλάχιστον 25 διαφορετικά είδη δένδρων, αλλά τα πιο γνωστά είναι αυτά που παράγουν τον καφέ ARABICA και αυτά που παράγουν το ROBUSTA. Η ετήσια παραγωγή παγκοσμίως και στα δύο είδη καφέ φτάνει τα 7 εκατομ. τόνους με το 70% να είναι ARABICA και το υπόλοιπο 30% να είναι ROBUSTA.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

Υπάρχουν πάρα πολλές ειδικές ποικιλίες, ωστόσο σε 2 βασικές κατηγορίες διακρίνονται οι κόκκοι σε ARABICA και ROBUSTA .Γενικά ο ARABICA κόκκος θεωρείται καλύτερος και πιο εύγευστος αλλά και πιο ευαίσθητος. Όσον αφορά στην καλλιέργεια, τα φυτά ROBUSTA είναι ανθεκτικότερα στις κλιματολογικές συνθήκες, στις υψηλότερες θερμοκρασίες αλλά και στις ασθένειες. Σημαντική διαφορά επίσης μεταξύ Arabica και Robusta είναι η περιεκτικότητα σε καφείνη που είναι πολύ υψηλότερη στην Robusta.