Our Blog (7) Χρήσιμα άρθρα και νέα της επιχείρησής μας.

Η ζώνη του καφέ

Manolitsis Nikolaos by

Η περιοχή του πλανήτη όπου έχουν αναπτυχθεί οι φυτείες του καφέ είναι γνωστή ως "Ζώνη καλλιέργειας του καφέ".

Αφαίρεση καφεΐνης από τον καφέ

Manolitsis Nikolaos by

Ένα από τους πολλούς μύθους που υπάρχουν γύρω από τον καφέ είναι αυτός που λέει πως η καφεΐνη αφαιρείται με χρήση χημικών και πως έτσι ο καφές γίνεται πολύ ανθυγιεινός. Κατά κάποιο τρόπο, αν μιλήσουμε με εντελώς "χημικούς όρους", αυτό ισχύει αλλά το ότι ο καφές γίνεται ανθυγιεινός, επικίνδυνος ή απειλή για την υγεία γενικότερα, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Για να χαρακτηριστεί ένας καφές ως ντεκαφεϊνέ πρέπει να έχει λιγότερο από 3% συμφωνα με τα στανταρ των ΗΠΑ ή λιγότερο από 0,1% σύμφωνα με τα πιο αυστηρά ευρωπαϊκά στάνταρ.

ARABICA vs ROBUSTA μύθοι και αλήθειες

Manolitsis Nikolaos by

Υπάρχουν 2 βασικές ποικιλίες φυτών καφέ:Robusta & Arabica
H πιο φτηνή είναι η ποικιλία robusta (το όνομα έχει σχέση με το robust=ανθεκτικός), μιας και αυτή η ποικιλία είναι ανθεκτική σε ασθένειες, φυτρώνει σε χαμηλό υψόμετρο και έχει υψηλή απόδοση ανά στρέμμα. Επίσης η ποικιλία robusta δίνει πιο πλούσιο καϊμάκι (crema) γι' αυτό και συνήθως χρησιμοποιείται σε blended καφέδες espresso. Γενικά πάντως οι στιγμιαίοι καφέδες είναι ποικιλίας robusta γι αυτό και περιέχουν πολύ περισσότερη καφεΐνη σε σχέση με την ποικιλία arabica που εξηγώ παρακάτω.

Η ιστορία του καφέ

Manolitsis Nikolaos by

Σύμφωνα με μία παράδοση, το φυτό του καφέ ανακαλύφθηκε γύρω στα 600 μ.Χ. στην Αιθιοπία. Εκεί, ένας βοσκός παρατήρησε ότι τα πρόβατα του ήταν εξαιρετικά ζωηρά όταν έτρωγαν τους καρπούς ενός άγνωστου φυτού. Ο βοσκός αποφάσισε να δοκιμάσει τους περίεργους καρπούς και ανακάλυψε τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Περήφανος για την ανακάλυψη, σκέφτηκε να μοιραστεί το μυστικό του προσφέροντας μερικούς κόκκους στο γειτονικό μοναστήρι. Οι ιδιοφυείς μοναχοί έκαναν ένα αρωματικό αφέψημα από τους καρπούς του και πολύ γρήγορα απέδωσαν ιερές ιδιότητες στο ποτό, καθώς "διευκόλυνε" τις ολονύκτιες προσευχές τους.

Ποικιλίες Καφέ

Manolitsis Nikolaos by

Τοδέντρο του καφέ, που αλλιώς ονομάζεται "καφέα", είναι αειθαλές. Ζει 20 έως 40 χρόνια και ευδοκιμεί σε ήπιες σταθερές θερμοκρασίες, με βροχές και ηλιοφάνεια (γύρω από τον Ισημερινό). Είναι περίεργο ότι τον καλύτερο καρπό του τον παράγει όταν καλλιεργείται σε μέρη που δεν αποτελούν το φυσικό του περιβάλλον, όπως το ηφαιστειογενές έδαφος. Μπορεί να φτάσει μέχρι 8 μέτρα ύψος, συνήθως όμως κλαδεύεται στο 1,20 - 1,50 μέτρα. Για να καρποφορήσει παίρνει 4-5 χρόνια. Ο καρπός για να ωριμάσει χρειάζεται 9-11 μήνες, σε διάφορες εποχές του χρόνου. Ο ΚΟΚΚΟΣ του καφέ είναι το κουκούτσι ενός καρπού που μοιάζει με κεράσι.

Τσάι σε φακελάκια ή χύμα;

Manolitsis Nikolaos by

... είναι μια εύλογη ερώτηση που σίγουρα θα απασχόλησε τον καθέναν από εσάς είτε είσαστε αρχάριοι είτε λάτρεις των ροφημάτων και ειδικά του τσαγιού.

Ας ξεκινήσουμε με τα φακελάκια τα οποία είναι πρακτικά εύκολα στην αποθήκευση και διευκολύνουν πολύ στη χρήση. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν και μεταφέρονται ανα πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε μέρος στο γραφείο στη δουλειά στην εκδρομή... Δε χρειάζεται να κουβαλάτε σουρωτήρια, ειδικές κούπες ή τσαγιέρες απλά τα φακελάκια με το τσάι που σας αρέσει. Ακόμη τα φακελάκια περιέχουν τη σωστή ποσότητα τσάι, εφόσον είναι ατομικές μερίδες, για να απολαύσετε ένα ιδανικό ζεστό ρόφημα. Σε φακελάκια μπορείτε να βρείτε τσάι με γεύσεις και αρώματα τα οποία είναι ικανά να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας.
 

Παρασκευή Σοκολάτας

Manolitsis Nikolaos by

Για παρασκευή ζεστού ροφήματος:

Παρασκευή σε επαγγελματική μηχανή καφέ, στο ακροφύσιο του ατμού:
    • Προσθέτουμε (40gr) προϊόν σε (200ml) γάλα πλήρες και ζεσταίνουμε έως τους 70 βαθμούς

Παρασκευή σε σοκολατιέρα:
    • Προσθέτουμε (800gr) προϊόν σε (4500ml) γάλα πλήρες και ζεσταίνουμε έως τους 60-65 βαθμούς
Subscribe to this RSS feed